“Reformlardan söz edenler zaman zaman yalnızlaşıyor”

sahmaran_unal_hocaCuma geceleri ADA TV de yayınlanan “SÖZ SİZDE” programında geçtiğimiz hafta, ülke ekonomisi tartışıldı. Erçin Şahmaran’ın hazırladığı programa, CTP Lefkoşa Milletvekili birikim Özgür, Ekonomist Ünal Akifler katıldı. Birikim Özgür programda yaptığı konuşmada, bütçede ödeneği olmayan harcamaların kesinlikle yapılmayacağını söyledi. Hayat Pahalılığı ödeneğinin kaldırılmayacağını belirten Özgür, “Aralık sonu itibarı ile hayat pahalılığı netleştikten sonra bu maaşlara yansıtılacak. Herhangi bir mağduriyet olmayacak” dedi. “Eşitlikçi bir düzenleme de bile, ‘Türkiye’nin adamı, neoliberalsiniz’ diyenler var, saldırıyorlar, ideolojimiz sorgulanıyor” ifadelerini kullanan Birikim Özgür, “Ahkâm kesmekle siyaset olmaz. Reformlardan söz edenler olarak zaman zaman yalnızlaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Ekonomist Ünal Akifler de programda yaptığı konuşmada, maaş farkının çok olmaması gerektiğini dile getirerek, “İngiltere’de maaşlar arasındaki fark en fazla altı kattır” dedi. Bütçeyi de yorumlayan Akifler, ““Bütçeyi yorumlarsam ve bu ülkenin olduğunu hiç düşünmezsem, ilk önce şunu söylerim “Hangi deli yaptı bu bütçeyi” %85 maaşlara gider, dünya kadar borç. Kim yaptı bunu? Kolaya kaçmasınlar” şeklinde konuştu.CTP Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür ve Ekonomist Ünal Akifler’in açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle:

CTP Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür “Dirençli duracağız”

“Hükümetten birçok beklenti oldu. KTHY çalışanlarının istekleri mesela, 9-10 milyon ek külfetti bu. % 85’i personel maaşlarına giden bir bütçeye ek taleplerdi bunlar. Diğer yandan ilkesel bazı saptamalar var. Personel harcamaları artırılmayacak diye. Mali sürdürülebilirliği sağlamak ve devam ettirmek için, bizim tasarruf yapmamız gerek. Bütçede ödeneği olmayan harcamaları kesinlikle yapmayacağız. Söylediğim taleplere karşı da, siyasi etkileri de olsa dirençli duracağız. Biz buralara neşter vurup, reform yapacağız. Tedbir almazsak, ilerideki aylarda bir kaos ortamı doğacak.”

“Milletvekilleri daha az maaş artışı alacak”

“Sonuçta bir tarafta talep ve beklentiler, bir tarafta ilkesel bir duruş ve yapılması gerekenler, bir sentez formül yarattı. Hükümet bu formülü hayat pahalılığı için yeni bir düzenleme olarak belirledi. Bu düzenleme düşük maaş alanlara, 2011 sonrasında istihdam edilenlere, yüksek maaş alanlardan, daha fazla bir maaş artışı sağlayacak. Üstelik ek bir kaynak olmadan. Mesela milletvekilleri ilk altı ay içinde 140 TL daha az artış alacak. 2015 yılı içinde Milletvekilleri 2500 TL daha az artış alacak.”

“Hayat Pahalılığı kaldırılmayacak, bunun arkasındayız”

“Hükümet iki ayaklı bir operasyon yönetiyor. Birincisi, mevcut uygulamayı askıya almak. Kararname ile yapılan budur. Aralık sonu itibarı ile hayat pahlılığı netleştikten sonra bu maaşlara yansıtılacak. Herhangi bir mağduriyet olmayacak. Daha eşitlikli bir uygulama 2015 yılında hayata geçirilecek. Kararname olarak yapılmasının sebebi, yıl bitmeden yapılması için, çünkü yıl dönse mevcut uygulamayı kullanmak zorundaydınız. 500 TL artış yapıldı vekillere, bunun tartışılması yapıldı ki hepimiz çok üzüldük. Bize çok saldırılar oldu, solculuğumuz sorgulandı. Bizim bunlar için bu düzenlemeyi yapmamız gerekiyordu. 28 Temmuz seçimlerine giderken biz hayat pahalılığının kaldırılmayacağını vaat ettik bunun da arkasındayız.”

“İdeolojimiz sorgulanıyor”

“Bu ülkede bir takım alışkanlıklar, bir takım menfaatler var. Bir noktada siyasetçi olarak da bakmak zorundayız. Bu tedbir aslında bulunan bir orta yoldur. 1800 TL ile kamuya başlamak tabi ki azdır. Ama bir ilkesel duruş koymamız şart ve bütçe giderlerini artıramazdık. Kamu çalışanlarını mağdur edecek bir uygulama yapmadık. Ki, UBP hükümetini çok eleştirdik, vatandaşın cebine el attın diye. Giderleri artırmadan, vergileri artırmadan, harcamalarla ilgili daha etkin reformlar yapmalıyız. Bu reformların her biri ayrı bir derttir. Yoldaşlarınız bile size söylemediğini bırakmıyor. Eşitlikçi bir düzenleme de bile, Türkiye’nin adamı, neoliberalsiniz diyenler var, saldırıyorlar, ideolojimiz sorgulanıyor. Ahkâm kesmekle siyaset olmaz. Reformlardan söz edenler olarak zaman zaman yalnızlaşıyoruz.”

Ekonomist Ünal Akifler “Hayat pahalılığı kalkmıştır”

“Hayat pahalılığı indeksi kalkmıştır. Umarım sadece bir yıllık olur. Enflasyona karşı alım gücünü dengelemektir hayat pahalılığı. Az alanın erozyonu daha fazla olur. Bu uzun süre devam ederse ilerde problemler olacak. Amaç maaşların dengelenmesiyse, on yıl içinde eşitlik olacaksa, bu olmaz. Hayat pahalılığı düzenlenecekse, eşit düzenleme olacaksa bu herkesin hoşuna gider. Uzun süre olmamalı. Bir şirket kötü yönetilip batabilir. Zararını şirket görür. Ama devlet batarsa, bunu tüm toplum çeker. Liyakat sistemi olmazsa halk bunu sahiplenmez, kabullenmez.

“Maaş farkı çok olmamalı”

“İngiltere’de maaşlar arasındaki fark en fazla altı kattır. Neden? Çünkü en iyi çalışanları özel sektör alır. Küçük ülkelerde göze batar bu durum. Ve en fazla altı- yedi kat maaş farkı olmalıdır. Top mevkiler iyi seçilen insanlarda olmalı. Şimdi toplum sorgular, neden ben, benden daha kötü birinden az maaş alırım, farkım nedir? Kimse diyemez liyakat sistemine göre böyle oldu. Tek fark siyasi tercihlerdir.”

“Hangi deli yaptı bu bütçeyi”

“Bütçeyi yorumlarsam ve bu ülkenin olduğunu hiç düşünmezsem, ilk önce şunu söylerim “Hangi deli yaptı bu bütçeyi” %85 maaşlara gider, dünya kadar borç. Kim yaptı bunu? Kolaya kaçmasınlar. Bir de şu var. Her adım Anayasa ters bulunur. Maliye Bakanı düzenleme yapmasın, eşitlik aramasın bu nasıl iştir. Ben 5 bin TL maaş alırsam neden vergi vermeyeyim. Emekliyim ama aynı zamanda iktisatçıyım.”

“Kayıt dışılık gelire dönüştürülmeli”

“Adaletsizlikle, üretkenliği engellersiniz. Hep partililer alınıyor işe. Adalet ve liyakat olmaması en önemli sorun. Bütçe katıdır, çok oynayamazsınız. Çünkü personel ödemesi ortada. Kayıt dışılık gelire dönüştürülmeli. %50 kayıt dışılık var. Kaynaklar harcanmamalı. Hükümet her tarafa sübvanseye vermemeli. Tüm terfilerde, tüm ülkede, özele karşı, her tarafı içeren adalet şart bu ülkede. Toplumun önüne gelir dağılımını bozmadan, üreten siyaset konamadı. Sistem hatalı deniyor, artık kafalar sisteme uyar oldu.”

29 Aralık 2014, Star Kıbrıs

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s