Başarılar Syriza… Başarılar Alexis Tspiras…

alex_tsipras_eu_brussels_rtr_imgYunanistan’da 8 aylık sürede “tepkisellik ve AB karşıtlığı” ile şekillenen seçim sonuçları yerini, “AB içinde kalıp AB ile imzalanan programlarla Yunanistan’ı geleceğe hazırlama ve Avrupa’nın değişimine katkı yapma” politikasına destek şeklinde yorumlanabilecek seçim sonuçlarına bıraktı.

Kuşkusuz bunda 8 aylık süre zarfında Yunanistan’ın kreditörleriyle yaşadığı tecrübeler de etkili oldu. Ancak önemli olan halk iradesidir. Dün akşam gerçekleştirilen seçimle birlikte taşlar yerli yerine oturmuş oldu. Yunan halkı demokratik iradesiyle taşların yerli yerine oturmasını ve ülkenin karanlık geçmişiyle bağlarını koparıp AB içinde aydınlık bir geleceğe yürümesini onaylamış oldu.

AB değerleri ile bağdaşmayan ötekileştirmeye, radikal karşıtlığa ve rasyonel olan her şeye ve herkese tepki göstermeye dayalı zihniyet ile yollarını ayıran Syriza, sorumluluk sahibi, yapısal reformları sahiplenen ve ülkesini geleceğe hazırlama vaadini ön planda tutan bir partiye dönüşerek Yunan halkının güçlü iradesine zemin hazırlamayı başardı.

Yaşanan süreç ortada…

Bu sürecin yaşanması gerektiğini, Syriza’nın başarısının tepkiselliğe dayalı seçim sonuçları ile değil uygulayacağı programlarla sınanacağını söylemek 8 ay önceki popülizmin doruklara tırmandığı koşullarda çok zordu. O gün bu siyasi çözümlemeyi aşağılamak için “fıkra gibi” diyenler dahi olmuştu.

8 aylık sürenin ardından 28 Ocak 2015’te Halkın Sesi’nde yayınlanan bir röportajda sorulan o soruyu ve verilen o cevabı hatırlamakta ve hatırlatmakta büyük yarar var.

Zira bu ülkede siyasete ve siyasetçiye güveni zedeleyen başlıca unsur tutarlılık, bütünlük ve evrensellik noktasında yaşanan ciddi zafiyetlerdir.

***

Soru:Yunanistan genel seçimlerinde radikal sol koalisyon Syriza’nın seçimi kazanmasıyla birlikte, Syriza’nın bazı ülkeler için model oluşturabileceği yorumları yapılıyor. Syriza KKTC için model olur mu,  KKTC’de böyle bir modele ihtiyaç var mı?

 Birikim Özgür: 2008 Küresel Finans Krizi sonrasında tüm dünyada siyaseten mali sürdürülebilirlik hedefi bir başarı ölçütüne dönüştü. Kamu maliyesinin güçlenmesi ve ekonomik sürdürülebilirliğe katkı yapabilecek biçimde kamu kaynaklarının kullanılabilmesi siyasetin merkezine yerleşti. Gelirinden fazla harcama yapan kamu yapılanmasına sahip ülkelerde bu yeni durum ciddi kemer sıkma politikalarını gündeme getirdi. Yunanistan gibi ekonomik büyüme yönünden sıkıntılar yaşayan, üretimi artırma imkânları kısıtlı olan ülkelerde kemer sıkma politikalarının sonuçları kısa vadede gözlemlenemiyor. Bu da doğallığında tepkiyi doğuruyor. Çünkü kemer sıkma demek insanların işinden, aşından olması demektir. Yunanistan halkı fakirleşiyor ve bu insan odaklı siyaset yapanlar açısından hiç de hazmedilebilecek bir durum değildir. Yeni iş imkânı bulamayan kemer sıkma mağduru Yunan halkının tepkisi de aslında kötüleşen yaşam koşullarınadır.

Halkın yaşam koşulları gittikçe kötüleşen ya da bir türlü iyileşemeyen pek çok ülke var. Tüm bu ülkeler için demokratikleşme yani halk iradesine dayalı bir sistem ve sürdürülebilir ekonomik büyüme tek alternatiftir. Bu iki konuda yaşanacak iyileşmeye bağlı olarak halklar açısından kalıcı refah ve mutluluk ortamı oluşabilir. Bu bağlamda Syriza’nın başka ülkeler için modele dönüşebilmesi bu iki konuda bugünden yarına yaşanacak iyileşmeye bağlıdır. Sadece (haklı veya haksız) tepkiselliğe ya da duygusallığa dayalı seçim başarıları model olamaz. Bu gibi durumlar dünyada pek çok kez yaşandı. Başarıyla planlanmış ve uygulanmış bir siyasi programın model olma potansiyelinden söz edilebilir ancak.

KKTC’de de uygulanan model demokrasiyi geliştirme ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlama modelidir ve bu model sosyal yaralara yol açmayacak biçimde hali hazırda uygulanmaktadır. Demokratik zeminde kamu maliyesini rahatlatacak ve ekonomik büyümeyi tetikleyecek bazı kritik reformlara imza atabilmemiz halinde, bizim Yunanistan’ı değil Yunanistan’ın bizi model olarak değerlendirmesinin çok daha uygun olacağı kanısındayım.

Yunan halkının sandığa yansıyan iradesiyle dışa bağımlı ve reformları ağırdan alan eski KKTC modeline özenerek Yunanistan’ı KKTC’leştirmek arzusunda olmadığını varsayıyorum.

***

Başarılar Syriza…

Başarılar Alexis Tsipras…

Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı’nın kutlama mesajında ifade etmiş olduğu üzere, “İstikrarlı Yunanistan sadece Yunan halkı için değil Kıbrıs’ta çözüm için de gereklidir”.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s