Müşavirler konusu ve etkili muhalefet…

17 Mayıs 2016’da kişisel bloğumda müşavirler konusuyla ilgili aşağıdaki tespitlerde bulunmuştum:

“2013-2015 döneminde yerel gelirleri yüzde 25 artıran CTP iktidarları, kamu harcamalarında da azami düzeyde tasarrufa gitmeyi hedeflemiş ve bütçe disiplinini eksiksiz uygulamıştır.

CTP-DP hükümeti döneminde yeni müşavir yaratmama konusunda azami gayret sarf edilmiştir.

CTP-UBP hükümeti döneminde ise bu yaklaşım bir ilkeye dönüştürülmüş ve hükümet programında yeni müşavir yaratılmayacağına yer verilmiştir.

Her iki dönemde de sorunun kökten çözümünü sağlamanın birincil yöntemi olarak Kamu Görevlileri Yasası’ndaki bütünlüklü değişiklikler kapsamındaki düzenlemeler üzerinde durulmuştur.

Söz konusu değişikliklerin gerçekleşmesinin zaman alacağı kanısının hâkim olduğu aşamada konu özelinde yasal düzenlemeye gidilmesi kararlaştırılmış, gerekli hazırlıklar yapılmış ancak beklenmedik şekilde CTP-UBP hükümetinin sonlanmasıyla bu düzenleme hayata geçirilememiştir.

Bu durumda CTP hazırladığı yasal düzenlemeleri bir öneri şeklinde Meclis’e sunmuş ve fakat bu kez de UBP, DP ve bağımsız milletvekillerinin yasanın ivediliğini reddi söz konusu olmuştur.

Bu koşullarda;

a) Personel harcamalarına ilişkin genel siyasetin sadece CTP tarafından içselleştirildiği,

b) Müşavirlerle ilgili gerek fiili uygulamaları gerekse hazırladığı yasa önerisi ile sadece CTP’nin samimiyetinden söz edilebileceği ve

c) ‘Siz iktidarda iken niye bu değişikliği yapmadınız?’ şeklinde bir iddia ortaya koyabilmek için UBP ve DP’nin ilkesel olarak müşavir yaratmama konusunda hassas olmak ve ‘siz samimi değilsiniz ama biz samimi olduğumuz için bu değişikliği yapıyoruz’ anlamına gelebilecek somut adımlar atmak gibi zorunlulukları olduğu ortadadır.

Halkımızı uzun yıllardır rahatsız eden müşavirler konusuyla ilgili basına da büyük görevler düşüyor.

Kuşkusuz CTP’nin beklenmedik şekilde sonlanan iktidar dönemi içerisinde niye bu yasal düzenlemeleri yetiştiremediği sorgulanabilir ancak niyeti bağcıyı dövmek değil üzüm yemek olan herkesin öncelikle ve esasen CTP-UBP hükümet programında yer alan yeni müşavir yaratmama ilkesinin yeni azınlık hükümeti döneminde neden ortadan kaldırıldığını ve UBP ile DP’nin bu konudaki yasal düzenlemeden neden kaçındığını sorgulaması gerekir”.

6 ay sonra yaş haddinden emekliye ayrılacak bir kişinin müdür atanacağının, bu sayede söz konusu kamu çalışanının emeklilik ikramiyesinin 61 bin TL artacağının ve aylık emekli maaşının da 1,140 TL yükseleceğinin kamuoyunun bilgisine gelmesini müteakip kamuoyunda müşavirlerle ilgili tartışma yeniden alevlenmiş bulunuyor.

Yukarıdaki görüşler doğrultusunda ve konunun kökten halli için yasal düzenlemeye gitme zorunluluğu olduğundan da hareketle;

Konuya duyarlı herkesi ve bilhassa konu hakkında haklı tepkilerini kamuoyu ile de paylaşmaya gayret eden basın camiasının değerli üyelerini, somut netice elde edebilmek bakımından, hükümete, CTP’nin sunduğu yasa değişikliği önerisini ivedilikle görüştürme ve en kısa zamanda yasalaşmasını sağlama çağrısı yapmaya davet ederim.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s